dinsdag 26 februari 2013

Otis Clay Truth is



Radio hoor ik de hele week al op mijn werk, thuis word het beperkt tot, als ik mijn wekker radio niet mee reken, een aantal programma’s die op locale zenders worden uitgezonden. Als ik thuis muziek luister wil ik wat anders horen dan tien keer hetzelfde liedje die populaire radiozenders dagelijks draaien. Niet dat ik iets tegen hits heb sweet soul music of in the midnight hour mag ik nog steeds graag horen. Het luisteren naar programma’s die zich specialiseren op een bepaald genre heeft toch een voordeel in ieder geval voor mij,  ben niet zo’n kenner, dat je ook muziek ontdekt waar je nog nooit van gehoord hebt of nieuwe muziek hoort van een artiest waar je al muziek van in de kast hebt staan maar niet wist dat er een nieuw album van uit is.  Truth is van Otis Clay is zo’n voorbeeld. Het laatste album wat ik van de man had aangeschaft was respect yourself een mooi live album uit 2005. Soulman live in Japan blijft natuurlijk zijn live plaat maar Respect yourself was toen een welkome aanvulling. 


Nu is er dan een nieuw album op Echo Records Truth is, in 2007 verscheen er op hetzelfde label ook al een album walk a mile in my shoes een gospel plaat.  Truth is geeft je het gevoel soms dat we weer midden in de jaren 70 leven, het funky disco the only way is up en I thought you know zijn daar  goede voorbeelden van. Op het album een live nummer, de prachtige ballad I know I’m over you jammer dat het na iets meer dan zeven minuten wordt weggedraaid want wat gaat Otis diep legt daar zijn hele ziel en zaligheid in bloot zoals je dat tegenwoordig zelden nog hoort. Steal away to the hide away een duet met een voor mij onbekende zangeres Uvee Hayes. 

Wil je wel 1000 dingen zeggen maar als je voor me staat ben ik sprakeloos of dat je je geliefde op een speciale manier mag vertellen dat je om die persoon geeft en dat je dat beter teveel kan doen dan te weinig, geloof Otis op zijn woord als hij over de liefde zingt. Even now tweede track van het album geeft me het gevoel dat dit de beste ballad is die ooit in de Stax studios is opgenomen, wat klinken die blazers toch heerlijk, maar er niet van vandaan komt. Even when I win seems like I lose maar met deze plaat is Otis een winnaar. Met Truth is maakt Otis misschien wel de mooiste soulplaat sinds tijden.  Wat mij betreft behoort Truth is tot een van zijn betere studio albums, een plaat die met elke draaibeurt steeds beter wordt. Soul zoals je die nog zelden hoort tegenwoordig gemaakt met hart en ziel, Otis stopte de liefde terug in de muziek en dat hoor je grote klasse.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten