maandag 17 oktober 2011

Better Place - Billy Seward

Voor het internet tijdperk ontdekte je vaak nieuwe muziek, naast de betere bladen te lezen, door goed de album informatie te bestuderen die erop vermeld stond, welke muzikanten spelen erop mee, wie hebben de liedjes geschreven etc. maar natuurlijk ook door tips van vrienden. Tegenwoordig ontdek je vaak nieuwe muziek door sociale netwerksites.  Billy Seward  heb ik ontdekt dankzij een facebook vriend die een link plaatste op zijn profiel. De cd Better place aangeschaft via cd baby, een website die artiesten die muziek in eigenbeheer uitbrengen de kans geeft hun muziek  te promoten. Het album Better place is ook gewoon verkrijgbaar op  I tunes, heb niks tegen mp3’tjes maar heb liever iets tastbaar in handen. 


Better place bevat 10 nummers waarvan acht nummers door zijn zoon Will zijn geschreven en 2 covers. Share what you got (Bell) en Drowing on dry land (Wright).  Een tiental nummers geïnspireerd op de soul/blues van de jaren zeventig. Niks nieuws onder de zon dus zou je denken,  een artiest als Tad Robinson haalt tenslotte zijn inspiratie ook uit die muziek, maar wat dit schijfje zo boeiend maakt is dat  Billy een getalenteerde zanger is die ver boven de middelmaat uitsteekt en zijn nummers op een geloofwaardige manier zingt. Ook de 2 covers zijn hem op het lijf geschreven. In het bij behorende boekje staat over de openings track Better place dat dit nummer in èèn keer is opgenomen met uitzondering van de gitaar ( only the guitar fills being overdubbed) en zo klinkt het hele album, alsof alles in èèn take erop stond. Love for money is duidelijk geïnspireerd op de Hi Sound van Willie Mitchell/O.V. Wright een stevig funkende groove met een lekker rammelend orgel. New Orleans soul horen we in take me for granted. In het nummer walking the streets at night een gospel doorboort met een overdosis soul hoor je de invloeden van Mavis Staples in terug, zou ook zo op een album van Mavis kunnen staan. Het album sluit af met het instrumentale Soulfonic  een prima nummer om de live shows mee te beginnen. Better place is een gevarieerd album  dat gemaakt is met liefde en dat hoor je terug in de muziek en de geweldige productie.

****
http://www.billyseward.com/
http://www.cdbaby.com/cd/billyseward

1 opmerking:

  1. Terecht een lovende recensie voor deze goede plaat uit Memphis TN. Ik wil er nog aan toevoegen dat de productie is gedaan door George Sluppick de zeer goeie drummer van The City Champs, ook een (instrumentale) band om beslist uit te checken.
    http://www.thecitychamps.com

    BeantwoordenVerwijderen