vrijdag 9 december 2011

Etta James


Een paar maanden geleden werd het al aangekondigd dat de the dreamer Etta James laatste officiële album zou zijn, en dat ze zich vanwege gezondheidsredenen uit de muziekindustrie zou stappen. 

Etta James die net zoals Ray Charles een stem heeft die alles kan zingen kan mij op dit album niet echt boeien.  Sommige nummers op dit schijfje komen op mij als ongeïnspireerd over. Cigarettes and coffee en champagne and wine nummers die we kennen van Otis Redding, op deze covers komt ze niet in de buurt zoals Otis die ooit heeft opgenomen. The dreamer (Bobby Bland) klinkt niet onaardig, let me down easy afsluiter van deze cd hoor ik toch liever van Little Milton. The dreamer klinkt als een standaard blues album waar er jaarlijks al zoveel van gemaakt worden en we niet meer de echte Etta James op  horen. Een betere aanschaf zou zijn heart & soul a retrospective een 4 cd box met een overzicht van haar carrière. Meer dan 50 jaar muziekgeschiedenis vat je volgens mij niet in 4 cd’s samen. Als je de complete Modern Kent opnames en the Chess Box in huis hebt kan je je zelf de vraag stellen is het het geld waard om deze box aan te schaffen. Veel nummers verschenen al op de eerder genoemde uitgaven en als je de reguliere albums al in huis hebt betaal je dus alleen voor een aantal nummers die in die vorm of nooit eerder zijn uitgebracht.  Als je nog niks van Etta James in huis hebt is deze box een mooi overzicht van haar carrière een goede keus. 



Ace Records is onlangs begonnen met het uitbrengen van haar albums die ze voor het Chess label heeft opgenomen. De eerste uitgave betrof een verzamel  cd who’s blue. Op deze cd staan niet de bekende nummers zoals security, miss pitiful  of something’s got a hold on me maar een aantal b kantjes van singles, die toen niet op een album zijn verschenen, en een aantal album tracks. Zoals we van het Ace label gewend zijn goede documentatie en fraai vorm gegeven. Het album call my name hebben ze aangevuld met 12 bonus tracks, waarvan er 10 al eerder verschenen op de in 2001 uitgebrachte cd tell mama the complete Muscle Shoals Sessions. Persoonlijk had ik liever gezien dat ze in plaats van de bonus tracks naast de stereo versie ook de mono versie van het album op cd hadden gezet. 

Loosers Weepers hebben ze aangevuld met 11 extra tracks waarvan 5 nummers van het album Etta James sings funk. Wat ik een rare keuze vind, want het album sings funk zullen ze ongetwijfeld ook op cd gaan uitbrengen. Maar voor beide cd’s betreft ook zonder de bonus tracks behoren ze bij elke soul fan in de collectie te zitten. Op deze albums hoor je Etta James op haar best veel beter is er niet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten